English

12
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΣΤΗ
ΣΤΟΑ
ΕΜΠΟΡΩΝinfo@tracesofcommerce.com

9 MAÏOY - 15 IOYNIOY 2014

ΒΟΥΛΗΣ 8-10 ΣΥΝΤΑΓΜΑ

SCROLL DOWN

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Τα «Ιχνη Εμπορίου» είναι μια πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της Στοάς Εμπόρων και των καταστημάτων της, έναν χώρο της πόλης που παραμένει ανενεργός, κενός από εμπορικές χρήσεις, για πάνω από 20 χρόνια. Ο απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, την οποία έχουν σχεδιάσει και επιμελούνται οι Χάρης Μπίσκος και Μάρθα Γιαννακοπούλου, είναι η διαμόρφωση των χώρων αυτών σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της περιοχής και αυτών που τη χρησιμοποιούν έτσι ώστε να ενταχθεί ξανά στον αστικό ιστό του κέντρου της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

12 επεμβάσεις απο πολυσυλλεκτικές ομάδες της Αθήνας. Nέοι δημιουργοί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, δημιουργικά δίκτυα, πολυδιάστατες ομάδες εργασίας και άτυπες συλλογικότητες, συμπράτουν για να αναζωογοννήσουν και να επιμεληθούν τα κενά καταστήματα της στοάς. Η Στοά των Εμπόρων, η οποία αποτελεί σύμβολο της εξαφάνισης του μικρο-εμπορίου και της δεξιοτεχνίας αλλά και της παρακμής της δημόσιας διοίκησης, αφήνει πίσω της ίχνη μιας παλιάς κοινωνικής δομής και μιας Αθήνας που τείνει να χαθεί.
Η ιδιόμορφη αυτή έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος άμεσων παρεμβάσεων στον αστικό χώρο και την εμπορική δραστηριότητα του κέντρου της Αθήνας, «Έργο Αθήνα», που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να προβάλλει ανεκμετάλλευτους χώρους του κέντρου, προσφέροντας ταυτόχρονα έδαφος για πειραματισμό σε νέους δημιουργικούς πυρήνες και συλλογικότητες της πόλης.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

12 ομάδες επιλέχτηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα υποβολής προτάσεων (open call) να πειραματιστούν πάνω στην ιδέα του παλιού εμπορίου και να την επανερμηνεύσουν, κατασκευάζοντας, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και εργαλεία, μια διαδραστική πρόταση για ένα νέο κατάστημα. Τα κενά καταστήματα της στοάς, θα μετατραπούν, για ένα μήνα, σε μικρά “laboratories”, εργαστήρια παραγωγής νέων δραστηριοτήτων και εικαστικών ιδεών που θα επιμεληθούν δημιουργικές ομάδες μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων.

Στις 9 Μαίου όλες οι ομάδες ξεκινάνε τα ανοιχτά εργαστήρια τους και η έκθεση κλείνει με τα εγκαίνια 5 Ιουνίου όπου και όλα τα αποτελέσματα θα αποκαλυφθούν!

ΣΤΟΑ ΕΜΠΟΡΩΝ

Η Στοά των Εμπόρων βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων, ένα έργο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Λεωνίδα Μπόνη και Εμμενουήλ Λαζαρίδη. Η στοά αυτή ενώνει τις παρυφές του εμπορικού τριγώνου με την καρδιά του, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μιας περιοχής με χαρακτηριστικά μεγάλης κλίμακας (τοπόσημα όπως η πλατεία Συντάγματος, το πρώην Μετοχικό Ταμείο Στρατού κ.α) και μιας περιοχής με μεγάλη πυκνότητα από εμπορικές δραστηριότητες μικρο-μεσαίας κλίμακας, τοπικούς παραγωγούς, μικρές βιοτεχνίες και εναλλασσόμενες δημιουργικές δράσεις. Η Στοά των Εμπόρων βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας εδώ και πολλά χρόνια, καθώς τα περισσότερα καταστήματά της δε λειτουργούν, ενώ μετά τη μετακίνηση του Ταμείου Εμπόρων στην οδό Ακαδημίας, το κτήριο έχει καταστεί ουσιαστικά ανενεργό. Από την άποψη αυτή το συγκεκριμένο κτήριο επιλέγεται ως μια συμβολική εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης που καλείται να επαναπροσδιοριστεί σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοά Εμπόρων Βουλής 8-10, Σύνταγμα 10562, Αθήνα

info@tracesofcommerce.com

Τηλεφωνική επικοινωνία
Κλέλια Θερμού 210 3254219


Facebook →

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Επιμέλεια

Χάρης Μπίσκος , Μάρθα Γιαννακοπούλου

Παραγωγή

Κλέλια Θερμού

Γραφιστικές Εφαρμογές

Κωνσταντίνος Σταματόπουλος

Φωτογραφία

Στάθης Μαμαλάκης

Video

Athens Video Art Festival​

Η/Μ εγκαταστάσεις

Γιώργος Ευαγγελόπουλος